top of page

Geschiedenis

Eureka ontstond vanuit de gedachte een unieke plek vorm te geven. De oude Hervormde Kweekschool werd gekraakt en werd een plek waar creativiteit hoogtij vierde, waar samen gewoond, gegeten, geleefd werd. Er waren woonruimtes, een concertzaal (de bovenzaal) en een eetcafé. Na de legalisatie in 1992 werd Eureka een sociaal-culturele vereniging die volledig draaide op vrijwilligers en die huur betaalde aan de gemeente, via beheerstichting Archimedes. De woonruimtes werden ateliers en dat zijn het nu nog.
 
Sociaal-Culturele Vereniging Eureka is een broedplaats geweest voor grote namen als Rico (Opgezwolle) en Anneke Wilbrink (atelierhoudster, Koninklijke Prijs voor Vrije Schilderkunst 2006) en voor wie weet hoeveel nog meer.
Vanwege een rap teruglopend aantal vrijwilligers en financiële tekorten is de vereniging per 1 juni 2019 opgeheven. Maar Eureka is zomaar niet dood en vergeten, zij gaat verder in een andere vorm. Mét muziek, cultuur en een restaurant, en blijft daarmee een creatieve en culturele plek aan ons mooie Assendorperplein. Lang leve Eureka!
bottom of page